Jak wybierać dania w restauracji na diecie? Jeżeli jesteśmy na diecie, często wręcza się nam, że życie na mieście jest niemożliwe. Rodzinny obiad w restauracji skupia się z koniecznością rozpoczynania zdrowego odżywiania na nowo, a biznesowa kolacja z ciężkostrawnymi potrawami. Zupełnie nie musi oczywiście być. Wystarczy, iż będziemy trzymać na uwadze kilka zasad, które sprawią, że z każdego spotkania z partnerem czy rodziną wyjdziemy z lekkim żołądkiem i naturalnym sumieniem. Jak to jeść zdrowo w restauracji? Na co zwrócić uwagę, przeglądając menu?
Jak wybierać dania w restauracji na diecie?
Ustaw na podania z warzywami
Niezależnie z tego czy się odchudzamy, lub posiadamy zalecenie spożywania lekkostrawnych potraw, warzywa są podstawą każdej wielkiej, zbilansowanej diety oraz nie powinniśmy ich rezygnować. Według obecnych zaleceń dotyczących odżywiania powinny one wynosić aż 50% talerza.
Dlatego chcąc się na obiad z linią czy ze znanymi do restauracji, zamawiajmy przede wszystkim dania drogie w warzywa. W menu lokali gastronomicznych najczęściej leczą one budowa surówek oraz miksu warzyw gotowanych na parze albo w wodzie (przeważnie jest wówczas marchewka z różyczkami brokuła i kalafiora). Jeśli przyjmujemy się na surówki, warto zwrócić uwagę, bądź nie są one zagęszczone, np. sosem majonezowym. Pamiętajmy, iż to znaczy dodatkowe kalorie.
Do warzyw zaliczamy także owiane złą sławą ziemniaki. Nie powinniśmy bać się, że kosztując je, przytyjemy, bo o ile nie będą one strzelane z masłem lub polane sosem, o tyle nie będą być wysokokalorycznego dania obiadowego.
W ramach kolacji pełnej warzyw możemy wybrać zupy krem. Jednak zamawiajmy te, które nie są zabielaną tłustą śmietaną.
Unikaj dań szerokich i smażonych
Obróbka termiczna dań to nowa sprawa, na jaką należy zwrócić uwagę, gdy chcemy się na obiad czy kolację do restauracji. Jaki metoda przygotowania dań stanowi daleko przyjazny osobom myślącym o dzienny bilans kaloryczny? Najlepiej, jeżeli będą wówczas potrawy:
grillowane,
gotowane w wodzie lub na parze,
duszone,
pieczone.
Na obiad wybierz dania z owoców pełnoziarnistych
Istniejąc na diecie, powinniśmy ograniczyć spożywanie produktów wysoko przetworzonych i ustawić na żywność pełnoziarnistą. Zamawiając obiad w klubie gastronomicznym, wybierzmy brązowy makaron zamiast białego, do warzyw i ciała poprośmy o kaszę lub ryż zamiast puree z ziemniaków z mlekiem i masłem.
Przede wszystkim powinniśmy unikać chodzenia do lokali z fast foodami. Co jeśli nie możemy spośród nich zrezygnować? Spróbujmy poszukać restauracji, które sprzedają w bezpośrednim menu ich naturalniejsze wersje. Możemy zjeść np. pizzę na małym, pełnoziarnistym cieście z minimalną liczbą sera, warzywami i chudym mięsem czy hamburgera z grillowanym kurczakiem.
Menu z małym mięsem i rybami
Zamawiając w restauracji, starajmy się wybierać dania przygotowane z chudego mięsa, jak drób, cielęcina czy wołowina, a z chudych ryb, np. z dorsza, sandacza czy flądry. Na okres diety podczas biznesowych kolacji czy rozwiązań ze bliskimi warto zrezygnować z potraw złożonych z kiełbas, wieprzowiny, pasztetów i pełnych ryb – łososia, halibuta czy makreli.
Bierz na kaloryczne napoje
Pułapką na diecie potrafią być słodzone i gazowane napoje. Najdoskonalszym wyjściem jest woda, jeśli wprawdzie nie cierpimy na nią ochoty, wybierzmy soki, np. jabłkowy lub pomarańczowy, które nie zawierają cukru.
Trzymanie diety ułatwi wybór restauracji
Jedzenie zgodnie z wybraną dietą jest całkowicie łatwiejsze, kiedy zamawiamy w częstej nam restauracji, w menu której dostają się dania odpowiadające naszym oczekiwaniom. Nie potrzebują obecne żyć domy gastronomiczne serwujące jedynie potrawy w grupie fit. W moc miejscach, które oferują tradycyjne dania, zamówimy zupy, obiady pieczone czy gotowane.
Wybór odpowiedniej restauracji np. w Gdańsku, lub innym większym mieście, będzie całkowicie prostszy ze względu na prawdziwą dawka lokali. Jeśli siedzicie w Trójmieście, godną uwagi jest restauracja Zacisze w Gdańsku Łostowicach. W menu Zacisza znajdziemy zdrowsze dania, jak rosół, makaron z warzywami czy pstrąg z miksem sałat.
Nie zaszkodzi także lekkie podsmażenie, jednak jeśli zależy nam na delikatnych i niskotłuszczowych daniach, lepiej położyć na indywidualne rodzaje obróbki, które gwarantują uzyskanie potraw równie smacznych, jak przy smażeniu.
Na pewno powinniśmy unikać dań obiadowych smażonych na pełnym oleju, są to m.in. frytki, ciasteczka krabowe, krążki cebulowe, panierowane kurczaki.
Pilnuj wielkości porcji
Ważną zasadą, której powinniśmy się trzymać, zamawiając w restauracji, jest pilnowanie ilości jedzenia, jaką spożywamy. Fakt jest taka, że z młodego odżywiania też możemy przybrać na sile. Istniejąc na diecie odchudzającej, porzucenie wysokoprzetworzonej żywności jest ważne ze względu na ostatnie, iż nie ma ona cen zdrowych i po jej zjedzeniu szybko składamy się głodni, oraz w konsekwencji jemy bardzo niż potrzebujemy.
Zatem zanim zamówimy kolejną porcję, odczekajmy chwilę, bo że jesteśmy już najedzeni a to znane oczy i rozbudzone kubki smakowe potrzebują więcej, oraz nie nasz żołądek.
Pamiętaj o zbilansowaną, odpowiednią dietę
Obfite rodzinne obiady czy biznesowe kolacje nie zawsze ułatwiają trzymanie diety, ale wystarczy, iż będziemy trzymać na uwadze opisane zasady. Skoro ich przechowujemy, nie musimy martwić o kolejne kalorie. Miejmy również, że najważniejszy jest umiar oraz nie jednak warto na miarę odmawiać sobie kawałka ulubionego ciasta.
zobacz również Jak wybierać dania w restauracji na diecie?